terug naar actueel

Bert Nelissen: ‘SIVON speelt een rol in het machtige wapen dat onderwijs heet’

  • 18 juni 2020

Bert Nelissen, bestuurslid van SIVON, blikt in deze column terug op de afgelopen maanden van de coronacrisis en de gevolgen ervan voor het onderwijs. Meer dan ooit is pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk gelijke kansen zijn voor elk kind en hoe dit nog niet vanzelfsprekend is.

“Education is the most powerful weapon you can use to change the world”. Ik dacht afgelopen weken aan deze uitspraak van de grote strijder voor vrijheid en gelijke rechten, Nelson Mandela. Juist toen de coronapandemie zo genadeloos toesloeg, werd in mijn ogen opnieuw de grote rol van het onderwijs duidelijk.

Een meisje zit in de klas en steekt haar vinger in de lucht. Ze heeft een lach op haar gezicht.

Het nog ongrijpbare virus heeft een enorme impact op ons leven. Er is veel persoonlijk verdriet vanwege ziekte of zelfs overlijden van familie of vrienden. In mijn familie viel de schade tot nu toe mee. Mijn broer kreeg corona, maar gelukkig in een milde vorm. En ik bezoek mijn moeder van 93 in Maastricht. Ze is gezond, alleen vergeetachtig, dus het grote rumoer gaat gelukkig langs haar heen.

Het maatschappelijk leven is behoorlijk ontwricht. 1,5 meter afstand, mondkapjes in het OV, slechts beperkt op bezoek bij mensen in verpleeghuizen. Niet meer die warme handdruk of de innige omhelzing. Social distancing gaat in tegen de menselijke natuur. Er is angst voor een nieuwe uitbraak. De schade aan de economie is groot, veel mensen verliezen werk en inkomen of zijn er bang voor.

Gelijke kansen voor iedere leerling

Omdat er weinig fysieke vergaderingen zijn, heb ik meer tijd om te reflecteren op mijn en onze opdracht in het onderwijs. En dan kom ik terug op de uitspraak van Mandela. En op wat mij drijft in mijn werk als onderwijsman in hart en nieren.

Mijn organisatie, INNOVO, bestuurt 44 scholen in Zuid-Limburg, in het primair en speciaal onderwijs. We zijn opgericht in 1914, vóór de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. De gemeenschap hier zorgde er met dubbeltjes en kwartjes voor dat de vaak kansarme kinderen van mijnwerkers zich konden ontwikkelen. Die geest van meer dan honderd jaar geleden heerst hier nog steeds. Mijn drijfveer is solidariteit en gelijke kansen voor elk kind, ongeacht zijn of haar afkomst. Ik droom van die betere wereld.

Bijdragen aan eerlijke kansen

SIVON levert een bijdrage aan die eerlijke kansen en speelt een rol in het machtige wapen dat onderwijs volgens Mandela en mij is om de wereld te veranderen.

Vanuit dit ideaal ben ik sinds enkele jaren bestuurder en penningmeester van SIVON. Naast het onderwijs werkte ik heel lang bij een softwarebedrijf, de functie past me daarom als een jas. Mij spreekt aan dat we een coöperatie van scholen zijn. Samenwerken dus, niet opleggen.

SIVON ondersteunt samen met Kennisnet scholen in alles wat ict raakt. Of het nu gaat om de scherpe inkoop van leermiddelen, veilig en snel internet of hoe privacy te waarborgen. Leden kunnen gebruikmaken van onze kennis en ervaring, maar wij luisteren graag ook naar die van hen. We willen samen optrekken om een optimaal resultaat te bereiken. En leden bepalen zelf in welke vorm zij meedoen.

SIVON regelde snel 6.800 laptops

Niet lang na de corona-uitbraak sloten onze scholen hun deuren. Leraren en leerlingen gingen videochatten en werkten zo op afstand samen. Al snel bleek dat heel veel kinderen thuis geen laptop, pc of zelfs toegang tot het internet hadden. Mijn ideaal van gelijke kansen voor elk kind kreeg een behoorlijke opdonder.

Minister Slob van OCW vroeg SIVON om hulp. Met behulp van diverse aanbieders en de scholen bezorgden we razendsnel 6.800 leerlingen een laptop. We sloten ruim 1.100 gezinnen aan op het internet. Ook distribueerden we extra laptops bij kansarme gezinnen. Voor leerlingen van alle scholen, niet alleen die van onze leden. Ik ben er trots op dat we deze belangrijke maatschappelijke rol mochten vervullen!

Samen werken aan gelijke kansen

U en ik zetten ons in voor gelijke kansen voor iedereen. Als onderwijs elk kind recht doet en individuele talenten doet bloeien, verandert de wereld. Goede en veilige ict is in dit streven onmisbaar. Steeds meer schoolbesturen zien dit en zijn daarom lid van SIVON.

We werken inmiddels samen met 50 procent van de scholen voor het vo en 35 procent van het po. Daardoor groeit onze invloed en kracht en zijn we niet meer weg te denken uit het onderwijs.

Maar we zijn er nog niet. Ik vind dat elk schoolbestuur lid moet zijn van SIVON, zodat we samen het ‘onderwijswapen van Mandela’ machtiger maken. En zodat onze droom van gelijke kansen voor ieder kind uitkomt. Gun het onze kinderen.

Word lid van SIVON

Staat u net als SIVON ook voor gelijke kansen in het onderwijs? Word dan lid. Lees meer over het SIVON-lidmaatschap en sluit u aan bij een groeiende coöperatie onderwijsbesturen.

Bert Nelissen is bestuurslid van SIVON. Hij werkt sinds 1979 in het onderwijs en is vanaf 2012 voorzitter van het college van bestuur van INNOVO in Heerlen.