terug naar actueel

Van Engelshoven en Slob over cyberveiligheid in po en vo: ‘Word lid van SIVON’

  • 20 februari 2020

Schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs (po en vo) kunnen zich in het kader van cyberveiligheid bij SIVON aansluiten. Dat schrijven onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamerbrief van ministers Van Engelshoven en Slob komt naar aanleiding van de ransomware-aanval op de Universiteit van Maastricht. De Tweede Kamer wilde weten hoe het is gesteld met de cyberveiligheid in het onderwijs.

In de Kamerbrief schrijven Van Engelshoven en Slob onder andere dat (cyber)veiligheid essentieel is in open leeromgevingen. Die open leeromgevingen stellen leerlingen, studenten, leraren en docenten optimaal in staat om te leren, onderwijzen en onderzoeken. “Juist de openheid van onderwijsinstellingen maakt dat de veiligheid goed op orde moet zijn.”

Veiligheidsrisico’s in het po en vo

“Ook in het primair en voortgezet onderwijs bestaat het risico van ict-verstoringen op scholen en bij leveranciers van ict-systemen en leermiddelen”, zeggen de onderwijsministers.

Er is niets vervelender dan een les halverwege stoppen omdat internet het niet meer doet, bijvoorbeeld als gevolg van een DDoS-aanval of virus. SIVON investeert daarom met de dienst Veilig Internet in een innovatieve, veilige en betaalbare internetverbinding voor scholen in het po en vo.

Twee leerlingen werken op een tablet in de klas.

Cyberveiligheid: bescherming tegen indringers en DDoS-aanvallen

Om veilige en betrouwbare internetverbinding te garanderen, werken SIVON en Kennisnet samen aan de inrichting en aansluiting van het Nationaal Dienstencentrum (NDC). Het NDC geeft scholen op een veilige en betrouwbare manier toegang tot het internet.

Elk schoolbestuur krijgt een eigen firewall dat met een centrale inrichting van veiligheidsmaatregelen indringers en bedreigen tegenhoudt. Het beschermt scholen tegen DDoS-aanvallen en bevat onder andere IP- en DNS-filtering.

De eerste scholen worden naar verwachting in maart aangesloten via de dienst Veilig Internet. Om het gebruik van veilig internet in het po en vo te versnellen is het van belang dat schoolbesturen lid worden van SIVON, schrijven de ministers.

Samenwerken

Huub van Blijswijk, voorzitter van SIVON: “Alleen door samen te werken kunnen wij als schoolbesturen een veilige en betrouwbare internetverbinding realiseren. SIVON en Kennisnet werken samen om dit te bouwen. Deze maand sluiten we de eerste leden aan. Ik sluit me daarom aan bij de oproep van de ministers, word lid van SIVON! Dan kunnen we dit samen goed regelen.”

Word lid van SIVON

Wilt u ook een veilige en betrouwbare internetverbinding voor uw scholen? Word lid van SIVON en maak gebruik van de dienst Veilig Internet. Meld u aan via het aanmeldformulier voor nieuwe leden.

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat SIVON nog meer voor u kan betekenen? Neem contact op met SIVON via info@sivon.nl of op 079-329 68 68.