Btw op leermiddelen po

Per 1 januari 2020 is de btw op digitaal leermateriaal verlaagd van 21% naar 9%. Uit een analyse van SIVON en Kennisnet onder de 8 grootste leveranciers blijkt dat zij deze verlaging niet altijd doorvoeren in de prijs. Dit betekent dat de leverancier daarmee feitelijk een (soms forse) prijsverhoging doorvoert. Daar was de btw-verlaging echter niet voor bedoeld.

Dit lijkt in elk geval zo te zijn bij de leveranciers Snappet, Gynzy en Blink. 

Een rekenvoorbeeld

Voor de btw-verlaging betaalde u voor het product per leerling €12,10 inclusief btw. De btw was toen 21% (€2,10).

Na de btw-verlaging naar 9% zou u bij gelijkblijvende prijzen €10,90 betalen. U betaalt dan €0,90 aan btw in plaats van €2,10.

Maar wat er soms gebeurt is dat op uw factuur wel 9% btw staat, maar het totaalbedrag per leerling dat u moet betalen hetzelfde is als vorig jaar. Er is dan sprake van een stilzwijgende prijsstijging. In plaats van een verlaging van €1,20 per leerling, betaalt u gewoon hetzelfde bedrag.

SIVON in gesprek met leveranciers over niet doorvoeren btw-verlaging

Leden van SIVON en van de PO-Raad hebben SIVON gevraagd om namens de po-scholen in gesprek te gaan met deze leveranciers.

Dat gaan we doen. Daarnaast onderzoeken we of dit nog breder speelt bij andere leermiddelenleveranciers.

Meld u aan

Gebruiken scholen in uw bestuur producten van deze leveranciers en wilt u dat wij namens u het woord voeren? Meld u dan aan via onderstaand aanmeldformulier. 

Heeft u een leverancier die volgens u ook de btw-verlaging niet heeft doorgevoerd? Geef dit dan aan in het formulier.

Alleen samen staan we sterker.

Aanmeldformulier btw op leermiddelen po